Skip to content

Beste “Domme Blondje” Moppen

domme blondje moppen

Blondjes zijn dom! Hahahaha. Iedereen kent wel een ‘domme blondje’ mop. Maar waarom maken we deze moppen eigenlijk, en waar komt het stereotype vrouwen met blond haar zijn dom eigenlijk vandaan?

We leggen eerst wat uit over de geschiedenis van domme blondje moppen. En daarna geven we natuurlijk ook een overzicht van de leukste domme blondje moppen, maar dan weet je in ieder geval waar je het over hebt en hoe beledigend deze moppen eigenlijk zijn.

Geschiedenis “domme blondje moppen”

De geschiedenis van ‘domme blondje moppen’ gaat terug tot minstens de jaren 1920, toen er al moppen werden gemaakt over vrouwen die niet slim waren of niet in staat waren om dingen te begrijpen. Toen ging het nog vaak over ‘domme huisvrouwen’, die niet in staat waren om eenvoudige huishoudelijke taken uit te voeren.

In de jaren ’30 was Jean Harlow een van de populairste actrices in Holywood. Deze blondine speelde bijna altijd rollen van domme vrouw. Ze wordt gezien als het eerste ‘domme blondje’.

Echt populair werd het stereotype van ‘dom blondje’ in de jaren ’70, toen het personage van de ‘blonde bimbo’ opdook in films en televisieshows. Dit personage was vaak afgebeeld als een mooie, maar niet al te slimme vrouw, die alleen werd gewaardeerd om haar uiterlijk en niet om haar intellectuele capaciteiten.

Vanaf de jaren ’80 en ’90 werden ‘domme blondje moppen’ steeds populairder in de populaire cultuur en waren ze vaak te zien in tv-shows en films. Denk bijvoorbeeld aan Pamela Anderson in Baywatch.

Maar waar komen deze moppen vandaan? Kortgezegd: mannelijk onbehagen! In de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw braken vrouwen met het traditionele rolpatroon, die van huisvrouw. Voor mannen voelde dit als een bedreiging en dit uitte ze door moppen te maken over vrouwen die niet eens simpele huishoudelijke taken uitvoerden. Vanaf de jaren ’70 ontstond de domme blondjesmop als reactie op de groeiende aanwezigheid van hoogopgeleide vrouwen op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Dus kunnen domme blondjes nog wel in deze tijden van ongelijkheid? Dat mogen jullie zelf uitmaken. Maar we gaan er vanuit dat iedereen ondertussen snapt dat intelligentie niks te maken heeft met haarkleur of gender!

De leuke Domme Blondje Moppen

Wat is het verschil tussen een frikandel en een dom blondje? “In een frikandel zitten hersenen.”


Waarom krijgt een dom blondje maar maximaal vijf minuten pauze? Anders moet ze opnieuw ingewerkt worden


Hoe weet je dat er een dom blondje achter je computer heeft gewerkt? Er zit Tipp-Ex op het beeldscherm.


Twee nog jonge blondjes, ‘k schrijf niet, dom,
stonden aan ’t kerkorgel en vroeger “waarom
op ’t klavier een tweede rij toetsen zit?
De een blinkend zwart, de andere glanzend wit.”
De orgelist antwoordde: “zo kan ik mij niet vergissen,
de witte voor huwelijken, de zwarte voor begrafenissen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *